Rubriky

úterý 13. srpna 2013

Lehký tvarohovo-smetanový koláč s ovocem

Před pár dny jsme se s přítelem domluvili, že bychom společně mohli upéct něco jednoduchého, do čehož se nenechám moc dlouho přemlouvat a tak jsme dnes šli na to. Vybrala jsem jednu super jednoduchý recept, na kterém se snad nedá nic zkazit (ha, ale měn se to povedlo! :D) a dneska odpoledne jsme dali dohromady poměrně dietnější dezert, který úplně klidně může suplovat jak ve větším množství snídani, ale i svačiny, protože obsahuje všechno, co by měl - bílkoviny z tvarohu, zdravé tuky z oříšků, nějaký ten sacharid se tam taky najde a na závěr sladkou vitamínovou tečku v podobě libovolného ovoce. :)

Na formu o cca 18 centimetrech budete potřebovat:

- vaničku (250g) tvarohu libovolné tučnosti (my použili nízkotučný)
- zakysanou smetanu cca 150-200g, podle balení, které vám padne do oka
- 2 vejce
- balení vanilkového či jiného pudinku
- med (dali jsme asi tři lžíce, ale příště přidám)
- cca 50g vlašských nebo jiných oříšků
- libovolné ovoce

                         Smetana od přítele a med od babičky dodávají tomuto dezertu nostalgii. :)
                                                 
Nejprve rozemeleme oříšky, formu vytřeme máslem a vysypeme rozemletými ořechy. Následně si připravíme dvě nádoby, v jedné smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, dva žloutky, pudinkový prášek a sladidlo podle chuti (je možné použít jak med, cukr, stévii, tak cokoliv, co vám chutná) a v druhé nádobě vyšleháme dva bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Ztuhlý bílek opatrně přesuneme do druhé nádoby, pořádně promícháme, aby se sladidlo dostalo všude a následně ho nalijeme do vymazané a vysypané formy. Do již předehřáté trouby (kolem 200 stupňů) dáme koláč a pečeme, dokud se těsto přestane lepit na špejli, kterou kontrolujeme střed koláče, což se nám stalo po cca 30-40 minutách. Koláč vyndáme z formy až poté, co zcela vychladne.



Mně s přítelem se zdál koláč málo sladký, kupodivu ale rodičům a bráškovi (největšímu indikátorovi toho, co je dobré) chutnal, takže záleží na každém, jak moc je na sladké. Dobrou chuť! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat